poniedziałek, 24 października 2011

Dobry początek tygodnia

Hej! Dziś miałam mega fajny dzień:) Byłam na dwóch rozmowach w sprawie pracy i jest szansa, że coś tam mi się w końcu uda:) Ale cii... nie zapeszajmy...Ruszam też z podyplomówką dotyczącą pozyskiwania i rozliczania funduszy unijnych, także wracam do nauki:) Zrobiłam też dzisiaj małe zakupy w Naturze, które pokażę Wam jutro:) 

A tymczasem relaks przy kawce i kokoskach własnej roboty...mniam...+ wasze blogi


W szklance NESCAFÉ Sensazione Créme + mleko. Uwielbiam tę kawkę:P   


                                             zdjęcie zapożyczone z www.outdoor-media.com.pl

A oto przepis na kokoski zwane też Rafaello:


200g masła
1 szklanka cukru pudru
2 jaja
200 g wiórków kokosowych
20 herbatników
Migdały lub orzechy laskowe do środka (ale nie muszą być)

Miękkie masło (lub margarynę) ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodajemy cukier puder, jajka, oraz wiórki kokosowe (trochę wiórków zostawiamy do dekoracji).  Wkładamy na 45 min do lodówki.
W tym czasie kruszymy herbatniki. Mieszamy z masą. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego (jeżeli używamy orzechów wkładamy do środka orzech laskowy lub migdał). Kulki obtaczamy we wiórkach kokosowych. Zostawiamy na 4-5 h w lodówce.

Przepis pochodzi od mojej koleżanki. Ja robiłam kokoski na maśle i zmniejszyłam ilość dodanego cukru pudru bo wydawały mi się za słodkie. Zamiast sypać dużą ilość wiórków do masy wolę też deodać więcej rozkruszonych ciastek. Smacznego!:)

3 komentarze:

  1. Też lubię tą kawę.A kokoskami narobiłaś ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też lubię tę kawę i właśnie ją piję :). Mniam, uwielbiam kokosowe cuda.

    OdpowiedzUsuń